De Metropoolregio Amsterdam bestaat uit 32 gemeenten en twee provincies (Noord-Holland en Flevoland). In het gebied wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen, ruim 14 procent van de Nederlandse bevolking.
Met een hoogwaardige infrastructuur, een sterke economie en een rijke culturele geschiedenis wil het gebied zich ontwikkelen op een manier die vergroening en duurzaamheid bevordert, en tegelijkertijd de levenskwaliteit van de inwoners bevorderen.
Aandachtsgebied en uitdagingen
De metropoolregio Amsterdam kent opmerkelijke uitdagingen als gevolg van bevolkingsdruk, huisvestingstekorten, het behoud van waardevolle cultuurlandschappen, stikstofdepositie, verlies aan biodiversiteit, geluidsoverlast door de luchthaven Schiphol en, kenmerkend, de ligging onder zeeniveau. Deze verschillende vraagstukken oefenen een enorme druk uit op de beperkte beschikbare ruimte en vragen daarom om innovatieve en duurzame oplossingen.
Doelen
In de regio worden verschillende belangrijke doelstellingen nagestreefd. Ten eerste wil de overheid woningbouwprojecten te bevorderen die circulariteit omarmen. Dit houdt in dat de nadruk wordt gelegd op de integratie van huisvesting en voedselproductie in landbouw gebieden en dichtbij de steden. De aanpak is burger- en boergericht, met als doel lokale voedselsystemen te bevorderen en de zelfvoorziening te vergroten. Een ander doel is het behoud en de waardering van de culturele landschappen van de regio, die een grote historische waarde hebben voor de gemeenschap.
Via het PLUS Change-project willen we een dieper inzicht krijgen in de waarden, wensen en motivaties van de lokale bevolking met betrekking tot landgebruikstrategieën. Het doel is om het meest geschikte weg vooruit richting duurzame ontwikkeling en harmonieuze groei in het gebied te schetsen.